Wpływ suplementacji estru etylowego kreatyny na skład ciała i siłę mięśniową w połączeniu z ciężkim treningiem fizycznym.

Głównym celem badań było określenie, w jakim stopniu ester etylowy kreatyny wpływa na siłę mięśniową, moc beztlenową, skład ciała oraz poziom wody w organizmie.

Kreatyna jest stałym składnikiem tkanki mięśniowej. Odgrywa zasadniczą rolę w przemianach chemicznych, powodujących skurcz mięśniowy.

Monohydrat kreatyny to nic innego, jak cząsteczka kreatyny połączona z cząsteczką wody w jedną molekułę. Jest to kombinacja trzech aminokwasów: metioniny argininy i glicyny - które po określonych przemianach dochodzą do formy właściwej, czyli kwasu beta -metyloguanidynooctowego.

Ester etylowy kreatyny jest to jedna z form kreatyny, poddanej procesowi estryfikacji (rodzaj reakcji chemicznej, w tym wypadku pomiędzy kreatyną, a alkoholem etylowym). Kreatynę poddaje się estryfikacji w celu zwiększenia jej biodostępności.

Grupa badanych:

30 badanych

Płeć: mężczyźni

Wiek: 20 lat

Wzrost: ok. 176cm

Masa ciała: ok. 80kg

Uczestnicy nie trenowali systematycznie przez okres co najmniej jednego roku poprzedzającego badania lecz byli rekreacyjnie aktywni.

Badanie kontrolowano w trakcie jego trwania – na początku, 6. dnia, 27. i na koniec – 48. dnia, poprzez sprawdzanie maksymalnej siły mięśni w jednym powtórzeniu.

Ocenianie to przebiegało przy wyciskaniu ciężaru na ławce poziomej na klatkę piersiową oraz przy wypychaniu nóg na maszynie (legs press).

Moc beztlenową określano w czterech próbach w dniach 0, 6, 27 i 48, i wyrażano w stosunku do masy ciała. Przeprowadzano 30-sekundowy test Wingate na ergometrze rowerowym.

Wnioski:

Ester etylowy kreatyny nie wykazywał żadnych dodatkowych korzyści w celu zwiększenia siły mięśni niż monohydrat kreatyny lub placebo - dekstroza.

Dodatkowo, całkowita masa ciała, masa tkanki tłuszczowej oraz beztłuszczowa masa nie wzrosły znacząco podczas suplementacji estru etylowego kreatyny, w porównaniu z placebo lub grupą stosującą monohydrat kreatyny.

Wzrost ilości wody w organizmie był podobny do placebo i grupy stosującej monohydrat kreatyny.

Suplementacja estrem etylowym kreatyny wykazała znaczny wzrost poziomu kreatyniny w surowicy krwi, bez znaczącego wzrostu poziomu kreatyny w mięśniu i w surowicy krwi.

Można dojść do wniosku, iż po spożyciu estru etylowego kreatyny znaczna jego część ulega degradacji w przewodzie pokarmowym.

Większość efektów zaobserwowanych w tym badaniu można prawdopodobnie przypisać treningowi, niż suplementacji.

Autorzy: Spillane M, Schoch R, Cooke M, Harvey T, Greenwood M, Kreider R, Willoughby DS.

Publikacja: J Int Soc Sports Nutr. 2009 Feb 19;6:6. doi: 10.1186/1550-2783-6-6.

Department of Health, Human Performance and Recreation, Baylor University, Box 97313, Waco, TX 76798, USA.

Data publikacji: 08 kwi 10:29

Tomasz Adamczyk

Trening Funkcjonalny, Kulturystyka, Dietetyka

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Podobne artykuły


Artykuły

Łokieć tenisisty i golfisty

Witam w moim premierowym artykule na temat kontuzji w sporcie siłowym i nie tylko. Podczas wieloletniej pracy, jako fizjoterapeuta i trener odnowy biologicznej nie tylko w ekstraklasie koszykówki, ale również w prywatnych...

Artykuły

RIMINIWELLNESS 2018 idealne połączenie biznesu, rozrywki, muzyki, pozytywnej energii i sportu.

Targi RiminiWellness to miejsce ważnych międzynarodowych spotkań biznesowych tej branży, skupiające setki wystawców, kilkaset tysięcy odwiedzających, godziny szkoleń, treningów i konferencji. W bieżącym roku odbędą się już po raz...

Odżywianie

Tłuszcze trans - czym są i jak działają na organizm człowieka?

Aby odpowiedzieć na pytanie, czym są tłuszcze trans, należy krótko nakreślić klasyfikację tłuszczy w diecie. Jednym z przyjętych podziałów kwasów tłuszczowych jest podział na nasycone, jednonienasycony oraz wielonienasycone. Kwasy...

Odżywianie

Co mogę zmienić w diecie, żeby odżywiać się zdrowiej? - 5 wskazówek w drodze do zdrowego odżywiania

To pytanie stawia coraz większa ilość osób, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów, zadbać o swoje zdrowie czy zwyczajnie lepiej się poczuć. Na przestrzeni ostatnich lat w świecie żywienia nastąpił wybuch informacji (często...